Van Fruitfeest tot Frikandelvlaai, wat geef jij jouw kind als tussendoortje?

Volgens het voedingscentrum horen tussendoortjes grotendeels uit groente en fruit te bestaan, evt een boterham of roggebroodje kan ook nog maar dan houdt het al snel op. Zelf ben ik opgegroeid met melk-liga’s en pakjes drinken mee naar school en na school kregen wij thee met koekjes en als we daarna nog honger hadden mochten we fruit pakken. Voor mezelf heb ik daar eigenlijk nooit echt over nagedacht, het ging gewoon zoals het altijd ging…

Tot ik zo’n kleine tien jaar geleden gastouder werd, melk kregen de kindjes mee, maar verder kregen ze het eten en drinken gewoon bij mij. Dus waar het begon met borstvoeding en poederflesjes opwarmen, kwamen er boterhammen bij en later ook tussendoortjes. Dat was de eerste keer dat ik er écht over nadacht, wát geef je een kind als tussendoortje?

Ik maakte kennis met soepstengels en rijstwafels (die kregen wij vroeger thuis alleen als we ziek waren, hoe lang dat ook geleden is, ik blijf daar aan denken)… Als ik een rijstwafel ruik, denk ik aan spugen en hoofdpijn… Lekker handig!

Fruitfeest

Ergens in die tijd riep ik het inmiddels legendarische én vaak aangevraagde fruitfeest in het leven. Zelf ben ik gék op fruit al van jongs af aan, maar ik merkte dat niet alle kinderen dat automatisch ook hebben… Om iedereen de ruimte te geven om te proeven en voorkeur te hebben én om te voorkomen dat ik zes verschillende bakjes moest maken waar in het ene bakje heel veel banaan en in het andere bakje absoluut geen banaan mocht liggen, was daar het idee fruitfeest… Op een groot bord leg ik verschillende soorten hapklare stukjes fruit. Vaak doen we eerst een dansje met lekker harde K3 muziek en daarna drinken we allemaal een glaasje water. Dan is het eindelijk zo ver en komt het bord vol met fruit op tafel.

Eigenlijk zijn alle kinderen enthousiast over het fruitfeest! Het is gezellig, het is samen, het is lekker zoet én je mag zélf kiezen! 😊 Natuurlijk helpt het dat we er een feestje van maken ook mee!

Peuters, kleuters, schoolkinderen?

Destijds zorgde ik drie dagen in de week voor verschillende baby’s en peuters, tot vier jaar en allemaal superlieve en meestal makkelijke kinderen. Het was een duidelijk schema, om tien uur fruitfeest, om twaalf uur lunch en om half drie nog thee met een biscuitje en evt daarna nog een stuk fruit naar keuze…

En toen waren het ineens kleuters en schoolkinderen en die hebben soms ineens ALTIJD honger!! Na school een koekje, een mandarijn, nog een mandarijn en dan om vier uur: “Mag ik nog iets eten?!”

Commerciele tussendoortjes….

Inmiddels zijn we zelf pleegouders en weet ik dat er zonder dat je zelf snoep koopt, op de een of andere manier snoep je huis insluipt! Opa’s en oma’s, winkels, buren en zelfs via de post wordt er allerlei lekkers ons huis in gebracht! Dan is er Sinterklaas, Kerst, Pasen, verjaardagen en meer van dat soort snoepgelegenheden, om van Sint Maarten nog maar te zwijgen! Al verschillende keren heb ik in de voorraadkast gestaan en me afgevraagd hoe we aan het snoep komen dat er ligt…

En dan heb je in de winkel zoooooveel soorten tussendoortjes! Vaak vergezeld van leuke kindervrienden van Frozen tot K3 en van Cars tot Star Wars… Wat koop je wel, wat koop je niet?

Steeds vaker hoor ik ouders zeggen dat hun kind geen suiker mag, het eerste jaar hebben wij onze kleine meid helemaal geen suiker gegeven en dat was natuurlijk prima te doen. Ze dronk haar melk, later een broodje erbij en fruit, warm eten dan is suikervrij geen probleem ook al vonden opa en de oma’s dat soms helemaal niet zo makkelijk! “Ach ze mag toch wel één koekje??!!”

Steeds gekker…

En langzaamaan worden de tussendoortjes in de winkel gekker en gekker… We hadden natuurlijk al honderden koekjes waaruit we konden kiezen, gebak en taart en luxe broodjes. Snoep, chips, nootjes, toastjes, noem maar op. Het één nog lekkerder dan het andere… Er kwam fruit in zakjes om te drinken, groente als chips, kleine kaasjes speciaal voor kinderen om mee te nemen en soepstengels met nutella om lekker in te dopen…. Maar in 2017 kwam de Aldi toch écht met de allerraarste snack, het allergekste tussendoortje ooit: de frikandelvlaai! Hebben jullie hem in de folder zien staan? En heb je hem geproefd???

Wat geef jij jouw kind(eren) als tussendoortje?
Heb je tips voor gezonde tussendoortjes?
Mag jouw kind suiker? Ik lees het graag in de reacties!

Liefs,
Emma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: